Va rugam, ajutati-l pe Cristi Saiu!!!


Mihai Saiu este un bărbat la vârsta a doua, de profesie electronist, cu mustaţă stufoasă, pensionat pe caz de boală din cauza diabetului de care a suferit în ultimii 25 de ani. Este un om cu o privire gravă şi pasul apăsat.
Cristi, băiatul lui, este un năzdrăvan de 13 ani care nu stă o clipă locului şi pe întreaga perioadă a plimbării prin curtea spitalului se joacă cu beţe, transformându-le cu măiestrie în săbii cu care îşi înfruntă adversarul invizibil.

“Domnul Goe”, aşa cum îl alintă tatăl său, este un copil ca oricare altul, însă un copil care poartă pe umeri o grea povară. La vârsta de 10 ani, Cristian Saiu şi-a văzut mama răpusă de cancer. Cu câteva luni înainte de moartea mamei, diabetul care l-a chinuit pe tatăl său în ultimele două decenii şi-a făcut apariţia şi la el. Acum trebuie să-şi facă doza de insulină după un program strict: 7:30, 13:30, 19:30 şi 22:30. Fiecare dintre cele 3 mese principale ale zilei şi cele 2 suplimente alimentare îi este atent cântărită, iar fiecare carbohidrat care intră în organism este cu grijă contorizat.

La aproape 2 ani după pierderea mamei, pe 20 septembrie 2010, Cristi “domnul Goe” Saiu plimbându-se cu bicicleta, a căzut şi s-a lovit la genunchi. Pentru că durerea nu-i dădea pace, a ajuns la spital pentru investigaţii. Doctorul, în urma radiografiei, neidentificând nicio leziune, le-a recomandat pentru siguranţă un RMN. Au fost trimişi la ortopedie pentru a cere o trimitere compensată pentru efectuarea RMN-ului. Doctorul ortoped le-a replicat tăios că nu poate acorda trimiteri pentru RMN tuturor copiilor care cad de pe bicicletă. Astfel, Cristi s-a ales cu tot piciorul pus în ghips, fără alte investigaţii.

Pe data de 1 decembrie a urmat scintigrafia lui Cristi. Acum domnul Saiu este pus în faţa aceluiaşi plic pe care a trebuit să-l desfacă şi în urmă cu 2 ani pentru soţia lui. Sosise momentul ca scheletul lui Cristi să fie cu alb sau negru. Al lui a fost negru, cu o excepţie aflată chiar la genunchiul piciorului stâng, cel care nu-i dădea pace de la o banală căzătură de pe bicicletă.

A urmat pe 6 decembrie biopsia, şi o veste si mai cutremurătoare pentru greu încercata familie Saiu. Diagnosticul iniţial nu a fost corect, tipul de cancer este condrosarcom, o forma care nu putea fi tratată prin chimioterapie, ci doar prin înlăturare chirurgicală.

Procedura standard în cazul lui Cristi ar fi fost înlăturarea genunchiului şi înlocuirea lui cu o proteză. Însă Cristi suferă şi de diabet, ceea ce făcea această intervenţie imposibilă. Ar fi murit din cauza septicemiei după maxim o săptămână de la operaţie.

Prima încercare, februarie 2011. “Domnul Goe” se îndreaptă către blocul operator, neştiind că este programată procedura chirurgicală. I s-a spus că merge pentru a face o radiografie.
Iniţial, glicemia lui Cristi era bună pentru operaţie (140), însă din cauza stresului ajunsese la aproape 300, excluzând posibilitatea unei intervenţii chirurgicale. Astfel, operaţia a fost amânată.
Au urmat 2 săptămâni de tratament pentru stabilizarea glicemiei.
28 februarie 2011. Cu mare dificultate, Cristi ajunge pe masa de operaţie la ora 10:30 şi iese la ora 14:00.
Perioada de recuperare a fost mai uşoară decât li se preconizase şi, după 2 luni petrecute la secţia de diabet, operaţia se vindecase foarte bine.

Din piciorul tăiat a fost făcută o biopsie şi din nou diagnosticul a fost schimbat. Din condrosarcom a devenit osteosarcom, o formă de cancer care poate răspunde pozitiv la tratamentul cu citostatice. Tratamentul însă nu a fost făcut înainte de operaţie din cauza diagnosticului inţial (condrosarcom) care nu permitea chimioterapia.
După 3 luni petrecute în spital, au primit o altă lovitură: lui Cristi i-au fost depistate celule canceroase la ambii plămâni, aflate în stadiul de metastază.

În prezent, Cristi se află la M.S Curie, după a 6-a cură de citostatice, de fiecare dată internându-se împreună cu tatăl său aproape 2 săptămâni pe lună, spitalul fiind practic  a doua lor casă. Cei doi împart în fiecare seară petrecută în spital acelaşi burete gros de 5 centimetri, pe post de saltea.

În acest moment, Cristi trebuie să mai urmeze cel puţin o cură de citostatice înainte de efectuarea tomografiei care va decide dacă este necesară o intervenţie chirurgicală la plămâni.

La data finalizării acestui articol, 1 august 2011, “Costache” se află tot în spital, deşi au trecut 5 zile de când trebuia să plece acasă. Analizele nu i-au ieşit suficient de bune pentru a fi externat.

Update 5 ianuarie 2012
Pe 11 decembrie l-am vizitat pe Cristi la Institutul de Pneumoftiziologie ” Marius Nasta”, la cateva zile dupa operatia la unul dintre plamani. Au fost extirpati nodulii, operatia s-a vindecat repede, insa un rest tumoral inca exista. Dupa aceasta operatie, cateterul care era montat la inima s-a rupt si astfel Cristi a fost nevoit sa treaca printr-o noua operatie cu anestezie totala pentru a i se monta unul nou.

Ieri, 4 ianuarie, Cristi si tatal lui s-au internat din nou pentru operatia la celalalt plaman (pentru extirparea nodulilor cancerosi care se gasesc si acolo), operatie care va avea loc cel mai probabil in cateva zile.

Din cauza restului tumoral existent, dupa cele doua operatii, Cristi va incepe din nou chimioterapia.”

Update 18 martie 2012:  Dupa extirparea nodulilor cancerosi de la plamani, Cristi merge acum la tratament citostatic la spitalul M. S.Curie. Acum au aparut mici tumori si la creier.

Autorul site-ului: http://cristisaiu.daruindveidobandi.com/

Cristian Saiu, pentru a merge, are nevoie de o proteză de coapsă modulară cu vacuum. Costul unei astfel de proteze se ridică la aproximativ 16.000 de lei, sumă ce nu poate fi susţinută financiar de tatăl său, pensionat pe caz de boală.

Pe langa acesti bani, familia are nevoie de ajutor financiar si pentru a acoperi diverse costuri (alimente, medicamente, investigatii medicale (Spitalul M.S.Curie nu are facilitati de genul RMN, CT si in acest caz, tatal merge cu Cristi la clinici private, unde nu sunt acoperite intotdeauna de catre CNAS costurile investigatiilor),..) necesare in ingrijirea lui Cristi! De exemplu, numai pentru a putea procura mai multe teste pentru glicemie (uneori, fiind nevoie sa fie testat si la 2 ore) tatal are nevoie suplimentar de 200 lei / saptamana.

Donaţiile se pot face direct în contul tatălui său, Mihai Saiu, nr.   RO28RNCB0075108515900001, deschis la BCR Sucursala Sector 4.

Date de contact:
Mihai SAIU – 0744.172.457
Miruna Ionescu: 0748.851.336 / 0764.665.249
Alexandra Nadane: 0725.034.037

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s