15 februarie – Ziua Internationala a Copilului cu Cancer


Pe 15 ianuarie 2002, parinti din toata lumea s-au unit pentru prima oara pentru o cauza comuna, aceea de a ajuta ca toti copiii bolnavi de cancer sa primeasca cel mai bun tratament si ingrijire. Aceasta zi a fost declarata de catre ICCCPO („Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer”), Ziua Internationala a Copilului cu Cancer. Din 2003, a fost aleasa data de 15 februarie pentru marcarea acestei zile.

Asociatia P.A.V.E.L. s-a afiliat din 1998 la ICCCPO, fiind singura organizatie membra, din Romania. Este de asemenea membra a celor mai importante federatii internationale ce militeaza pentru bolnavii de cancer si in particular, pentru copii: UICC, ECPC, IAPO, EUROCHILD si SIOPE.

Din acest motiv, este singurul ONG din tara ce poate organiza evenimente cu aceasta ocazie. Asociatia P.A.V.E.L  este prima si aproape singura organizatie de parinti cu copii bolnavi din cancer din Romania (din 1996) si una dintre putinele organizatii neguvernamentale si non-profit din tara, care lucreaza pentru pacientii cu cancer.

Scopul acestei zile este:
–  sa atraga atentia asupra celor 200.000 de copii cu cancer de pretutindeni, depistati în fiecare an, din care doar 20% primesc tratamentul adecvat;
–  sa se informeze publicului despre cancerul la copii;
–  sa se organizeze evenimente, cu strangere de fonduri, pentru organizatiile de parinti cu copii bolnavi de cancer pentru a-si finanta programele la nivel local;
–  sa se promoveze proiectele si activitatile desfasurate de organizatiile de parinti cu copii bolnavi de cancer, locale;

Cateva  date despre cancerul la copii:
Cancerul la copii este mai rar decat la adulti. Depistat la timp si tratat corect, cancerul la copii raspunde mult mai bine la tratament decat la adulti.
In fiecare an, mai mult de 200.000 de copii din intreaga lume sunt diagnosticati cu cancer si aproximativ, 250 mor zilnic din cauza cancerului.
In Romania, rata medie de vindecare a acestor copii bolnavi este de circa 30 – 60%, in functie de specificul bolii.
Din 2002, in fiecare an, Asociatia P.A.V.E.L. a organizat pentru copii, tineri, bolnavi, supravietuitori si parinti, diverse evenimente cu ocazia acestei zile.

In acest an, azi, pe 15 februarie vom organiza un mic eveniment pentru copiii si tinerii internati la oncopediatrie (Institutul Oncologic) si hematologie pediatrica (Institutul Clinic Fundeni), oferindu- le mici cadouri; pe 16 februarie, la spitalul M. S. Curie, la ora 12 – va avea loc o conferinta de presa organizata de catre Sanatatea Media Group (http://www.sanatateamediagroup.ro ), unde vor participa reprezentati de la cele trei sectii de oncopediatrie din Bucuresti (ce trateaza circa 70 % din numarul copiilor si tinerilor bolnavi de cancer, din tara), reprezentati ai Asociatiei P.A.V.E.L., parinti, voluntari, dupa care copiii de la oncopediatrie vor primi mici cadouri din partea organizatiei.

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1 și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la 15 februarie – Ziua Internationala a Copilului cu Cancer

 1. adriana zice:

  Mi-am informat si eu prietenii de pe blog despre aceasta zi si sper ca macar o rugaciune sa fie spusa astazi de catre fiecare vizitator.

 2. adriana zice:

  Pe unii dintre ei ii cunosc personal; Ana Maria este fetita unor colegi, Ioana este prietena Anei, profesoara care scrie pe Jurnal, Luca este baietelul unei prietene; pe altii ii cunosc prin intermediul scrisorilor catre Mos Craciun. Sunt toti copii, mai mari sau mai mici, dintre sutele de mii de copii bolnavi de cancer din intreaga lume.

  Astazi este ziua lor, pentru ca de 7 ani, din 2003, data de 15 februarie a fost aleasa pentru a marca ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI BOLNAV DE CANCER.

  Habar nu aveam ca exista o astfel de zi; am aflat de pe site-ul Asociatiei P.A.V.E.L.

  Tot astazi se implinesc trei respectiv sase saptamani de cand au plecat Andra Ioana, Luis si Andreea Cosmina, copiii pomeniti la parastasul de sambata.

  Tot astazi este prima zi de post din Postul Mare.

  Va rog, pe toti cei care ati pornit in acest urcus spre Inviere, sa-i cunoasteti pe acesti copii (acolo unde numele copilului este scris cu verde, aveti posibilitatea sa aflati cate ceva despre fiecare, pentru ca in spatele numelui este ascuns un link), sa-i pomeniti in rugaciunile voastre, sa indreptati milostenia si catre familiile lor (tot in spatele numelor, gasiti si numere de telefon, daca doriti sa luati legatura cu ei).

  Copii pe care i-am intalnit (in spital sau pe blog):

  ANA MARIA
  IOANA,
  LUCA,
  MARIA ALEXANDRA,
  OVIDIU,
  VLAD, GABRIEL,
  CLAUDIU,
  BIANCA MARIA,
  GABRIELA LUMINITA,
  DAIANA,
  MIHAI GABRIEL,
  ANDREI SILVIU,
  ALEXIA CRISTINA,
  MIRUNA, DORIS,
  DRAGOS,
  ANDREEA,
  VALENTIU CRISTIAN,
  ANDREI,
  FABIAN GABRIEL,
  NARCISA MARIA,
  COSMIN, STEFANEL,
  ALEXANDRA IOANA,
  BOGDAN MARIAN,
  ROBERTA,
  GHEORGHE ANDREI,
  MARA IOANA,
  ALEXANDRU,

  Copii pe care ii stiu din scrisori (le puteti citi, cu un click pe fiecare nume):

  VALENTINA NICOLETA,
  SORIN,
  MIRCEA ANDREI,
  IONUT VALERIU
  IONELA, ANDREEA ,
  ANA MARIA,
  STEFAN FLORIN,
  DANIEL,
  ALEXANDRU MARIAN
  STEFAN ,
  CRISTINEL, BIANCA ANDREEA
  CRISTIAN MIHAIL
  CRISTINA ELENA
  VLAD SORIN IONUT ,
  MARKO,
  MARIANA
  LILIANA,
  ALBERT
  ADRIAN,
  ANTONIO,
  ION CRISTINEL
  REBECA
  ELENA RALUCA,
  NARCISA AMANDA,
  ANTON DANIEL
  MIHAI,
  GEORGIANA NARCISA,
  ALEXANDRU,
  LOREDANA CRISTINA,
  SORIN FLORENTIN,
  DIANA ALEXANDRA,
  DARIA,
  VALENTIN
  CONSTANTIN ADMARO,
  ALEXANDRU ,
  ALIN,
  ANDREEA VALENTINA ,
  ALEXANDRU

  Doamne, ajuta!

 3. adriana zice:

  GABRIELA LACRAMIOARA in loc de GABRIELA LUMINITA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s